La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

dijous, 9 de juliol del 2020

L'estereotip de l'heroi (3. Naixement -Part III-)

3. Naixement (Part III)

3.1. Genius loci

El genius loci va relacionat amb un lloc de naixement de l’heroi. En la situació geogràfica on neix, és autòcton d’allà i se li fan obsequis, se li aixequen temples i ell, a canvi, els protegeix, els fa de custodi i els defensa. Això fa que les seves heroïcitats siguin bones per alguns i dolentes per als altres.

Un exemple clar és Gilgamesh, que lluita contra els seus enemics defensant el seu reialme. Com que és rei, defensa el seu poble i territori i per a ells és un heroi, en canvi, per als seus enemics, és un antagonista, un autèntic monstre, cruel, sanguinari, assassí.

També en aquest context van relacionats Jaume I i Tirant lo Blanc. Jaume primer té la mateixa relació amb el poble pel que fa al fet de ser rei, però els seus enemics són els sarraïns, els quals són enemics del cristianisme. Tirant lo blanc no és un rei però si un cavaller de gran renom i conegut i també lluita contra els enemics del cristianisme, els sarraïns. Com podem observar, són herois per a la nostra cultura i per a l’església, però per als enemics són els principals antagonistes, no tenen valor humà ni heroic. En el cas d’aquests dos guerrers no tracten només reialmes sinó que tracten un tema més general, que és la religió autòctona.

Amb relació a Moisès, ajuda els jueus a escapar de la seva esclavitud i dels egipcis i per a aquests és un profeta, la veu de Jahvè i el seu salvador. Però els que els esclavitzen, els egipcis, entenen Moisès com un antagonista pel fet que “robés” els seus esclaus i els portés les deu plagues, la ruïna, la mort, la desgràcia.

També observem Odisseu, que és un autèntic heroi per als del seu poble, tret dels pretendents, ja que aquests volien la seva herència i casar-se amb la bella Penèlope. També cal esmentar la seva lluita contra les calamitats divines, en la qual moltes de les accions que fa són molestes per a algun déu, majoritàriament Posidó. Però Odisseu també va ser antagonista també per als troians, en la terra dels quals va fer la guerra amb Agamèmnon, amb molta sang i crueltat i una victòria que els portà la ruïna.

Per altra banda, tractant encara el tema del genius loci, observarem els herois americans. Actuen com a salvaguardes i defensors dels valors purament americans que es relacionen amb el bé en contraposició al mal, i que, per tant, tenen voluntat de fer-se extensius a tota la humanitat, sense tenir en compte el lloc de procedència. Els herois americans aspiren a ser herois mundials que lluiten contra el Mal, considerat com total, enfront del Bé. Podem observar-ho en aquesta taula que presenta conceptes antònims:

Mal
Democràcia
Abús de poder
Justícia
Injustícia
Protecció
Violència
Consol
Dolor
Alliberament
Sotmetiment
Respecte
Humiliació
Llibertat
Autoritarisme
Consideració
Discriminació
Vigilància
Delinqüència
Prevenció
Terrorisme
Vida
Mort
Salvació
Accidents




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada