La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

dissabte, 8 d’agost del 2020

L'estereotip de l'heroi (5. Poders i debilitats -Part III-)

5. Poders i debilitats (Part III)

Nedant pel mateix riu però, d’una altra manera, apareix Tirant lo Blanc. Tirant és un cavaller i no un rei però també posseeix força, coratge, amor per la seva terra, valor i astúcia. És un model, un ideal de cavaller a seguir per a tots els de la seva època.

Per acabar, parlarem d’un tipus de poder molt general i d’un altre que va relacionat amb el manifest personal i les debilitats, és el cas de V de Vendetta. La seva cultura és molt generalitzada i coneix a la perfecció les coses bàsiques de la vida. També els seus ideals i els defensa fins a la mort, però com hem esmentat aquesta cultura i, en certa forma, astúcia i enginy; fan que els utilitzi per bé propi i per set de venjança. Aquesta set va en contra de les bases fonamentals d’un heroi, però en realitat l’única venjança que busca és la de matar tots aquells qui el van transformar en el “monstre” què és i el d’intentar fer obrir els ulls a les persones que tenien por d’enfrontar-se a la repressió a la qual estaven sotmeses.

Per a la majoria d’humans pot ser un gran punt a favor tenir la capacitat d’utilitzar poders especials, però als herois els comporta un dilema i una gran responsabilitat. Així ens preguntem perquè tenen poder els herois; la resposta és ben simple. Totes les habilitats que un heroi pot posseir  a moltes persones els agradaria poder-ne gaudir i posseir-les, però aquesta és la diferència, la distància que fan dels herois destacar entre els humans.



5.1 Dilema i responsabilitat.

“Un gran poder conporta una gran responsabilitat” (RAIMI: 2002, segons la font utilitzada de referència, doncs es pot llegir en el primer número de Spiderman).

 D’aquesta manera, Ben Parker, l’oncle de Peter Parker, conegut heroïcament com Spiderman, comentava les conseqüències que produïa el fet de posseir un gran poder. També, de la mateixa manera donem pas al dilema i al pes que han de suportar els herois amb els seus poders.

El seu principal dilema és el ser o no ser de Hamlet, ser un heroi o no ser-ho, creure-ho o no. Un exemple més que clar és el cas que relaciona Superman i Batman. Superman és un heroi que vol viure com una persona, però a causa de les habilitats que posseeix i el destí que el marca, ha de treure’s la disfressa d’humà i ajudar les persones. Com hem dit abans està relacionat, en sentit contrari, amb Batman. Batman és un humà que vol actuar com un heroi, primerament per venjança, però més tard per ajudar les ànimes indefenses. També Daredevil entra en el camp de Batman. Intenta ajudar les persones amb necessitats  i combatre el crim. Però contràriament a Batman, ell sempre espera que actuï la policia a l’hora de capturar un criminal per fets que en un passat van succeir contra la seva voluntat.

Per camins paral·lels passa la vida i l’heroisme de David Dunn. Li costa entendre que és un heroi i que té superpoders. El seu fill sempre insisteix que és un heroi, que posseeix poders necessaris per complir els requisits d’un protector. Però no acceptà el seu destí fins que Elijah Prisce, el senyor cristall, l’encamina per la trajectòria d’heroi. Va començar explicant-li les característiques dels herois, el va ajudar en la formació, a creure en el camí que tenia marcat i a acceptar que podia ajudar persones indefenses. Un cop acceptà el seu destí s’esbandiren els seus maldecaps i visqué més plàcidament tant ell, personalment, com la seva família.



Però com sempre, els herois americans segueixen una dinàmica diferent a la dels tradicionals, encara que la idea del dilema i la resposabilitat mal assumida ja es troba en el personatge de Moisès. Els herois que no pertanyen a la saga dels americans accepten el seu destí des del moment de néixer ja que solen ser grans reis o il·lustres cavallers i la responsabilitat la segueixen al peu de la lletra, han estats educats en la responsabilitat; encara que alguna vegada passin la barrera de la responsabilitat  i trepitgin la de la crueltat, per tant, la d’incapacitat d’autocontrol.

Per altra banda tant si neixen amb el concepte d’heroi i destí assimilat o si l’han acceptat en un moment en concret en la seva vida, un cop realitzada aquesta, acceptació la resolució del dilema, i el fet de portar sobre les espatlles una gran responsabilitat, han de mantenir una doble vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada