La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

divendres, 9 de novembre del 2012

Poesia, crítiques o rutina? (9 de juliol 2009)

Poesia, ideals, crítica social o històries quotidianes... molts d'aquests aspectes resumeixen les cançons del rock urbà i rock&roll. Des de fa segles les cançons no deixen de parlar de fets que succeeixen a la vida, dia rere dia, moment a moment. Sembla que els compositors de les lletres esperin una espurna que s'encengui al seu camp de visió i els il·lumini les idees que es barallen per sortir de tot un munt de neurones que ja són plenes de pols. Primerament les lletres i la música es composaven per separat i cada una tenia un sentit i una categoria social diferent. Les lletres les composaven grans escriptors de l'època, fent d'elles poemes de gran qualitat i buscant que gent de classe alta es commogués de la plenitud i el sentiment que ells implantaven en petits papirs utilitzats. Per altra banda, la música també era plena de grans compositors, que buscaven implantar sentiments en notes, fer veure paisatges, escoltar la natura, la pluja, cants d'ocells... fent servir solament un grapat d'instruments. Aquesta música, però, només era destinada a gent amb molta classe i elegància de l'època, exposada en grans teatres i auditoris.

Però la música, les cançons sempre ha estat una cosa de classe mitja-baixa, que la pugui gaudir fins i tot el més deixat i pobre del món. Submergint-se en petits textos de la societat, grans llegendes territorials i meravellosos poemes d'amor, els joglars van posar petits ritmes a lletres i, que vulgarment transformaven amb melodies molt connectores per la societat i atractives per l'època; així van néixer els primers cantautors.   
Ens mostraven, amb petites mostres musicals, les crítiques contra el sistema en què vivien, explicaven la rutina i el dia a dia de la gent, emocionaven als habitants de qualsevol lloc amb algun poema de comiat o d'amor, captivant-los fins extreure’ls ‘hi l'última llàgrima dels ulls i captant la seva màxima atenció explicant llegendes que es creien oblidades. I així van anar passant els anys i la música va anar evolucionant, sense perdre passió ni res que ja portava, sense perdre el fil ni les bases que agafà amb els petits joglars, fins a dia d'avui.
Grans grups de les rodalies fan servir bases de les esmentades. No cal anar-nos gaire lluny; podem mirar grups nacionals.

S'hi troben grans grups de rock que engloben algun dels trets característics de la música en cançons. Marea, per exemple, és poesia pura, cançó sobre poesia una cosa que es portava molt en segles anteriors i que encanta a molta gent. Normalment les seves cançons es basen d'històries d'amor, normalment amb un desenllaç trist, enganyós o de comiat, juntament amb situacions de la vida que poden provocar sentiments diversos a la rutina d’una persona. Per altra banda tenim a La Fuga, que ens captiva amb petites crítiques sobre la vida social de les persones, la rutina, la manera de viure i també ens atrapa amb
les seves majories de cançons poètiques i d'amor. 
Escapant-nos una mica del tema, només cal veure a bandes de rock com Transfer que ens relata la vida de les persones, per diferents causes, drogues, amors, violència, capitalisme formen la seva base principal.
Però si hi ha una cosa que ens encanta a tots... és que els englobin a tots, Marea està molt pròxim i ens fon a tots amb els seus meravellosos versos, però no podem negar que Extremoduro engloba tots els aspectes de la música sense perdre el seu estil, que Platero y tu sol relatar cançons sobre rutina i la vida de les persones i que els seus blues no deixen de ser una gran obra d'art respecte cançons d'amor, que Barricada porta molts anys fent el que realment saben fer, tocar bona música i englobar en cada Cd tots els estils possibles de temes i que Loquillo y los trogloditas en els seus anys de carrera, que no són poquets, ha anat evolucionant passant per tots els aspectes a destacar possibles.
Aquests grups són els que fan que ens sentim atrets a escoltar-los, a no avorrir-nos mai d'ells, a què quan els escoltem no podem evitar que amb cançons com Cadillac solitario, Cantalojas, Maldita mujer, Animal caliente, Despellejo, Tu corazón i un llarg etc fan que se'ns posin els pels de punta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada