La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

dimecres, 13 de març del 2013

Nanes, supernoves i forats

Lo más incomprensible del universo es que el univero sea comprensible


Bon dia! Ja es va acostant la primavera i com sabeu en res començaré a presentar els poemes de … vora el mar que es troben a la secció de primavera. Tot això la setmana vinent

Avui però, m'agradaria continuar amb explicacions del meu camp científic i us raonaré les idees més fortes i més acceptades, juntament amb les que coincideixen més físics, del formament de forats negres.

Abans però parlarem de les possibles morts d'una estrella, doncs els forats negres s'originen amb la mort de super estrelles.

Intentaré explicar-ho d'una manera senzilla, tot i tampoc sóc un màster ni explicant ni de la física.


Quan una estrella arriba a la fi del seu temps, poden passar 3 situacions que potser coneixeu o us sonen o no. La primera que parlarem és una nana blanca, el segon una supernova i el tercer el famós forat negre.


  1. Nana blanca: Quan una estrella de massa molt petita (més petita que el Sol) arriba als seus últims dies (segles vaja). Durant les seus últims dies, les estrelles, progressivament i suau, es van deteriorant. Les capes exteriors s'allunyen del nucli, com un globus que es va inflant respecte el seu centre. Amb els segles, mica en mica les capes externes es transformen amb radiació de fons (que es pot observar amb la tele apagada, un altre dia que tingui més temps us ho explico) i el nucli, per l'acciço de pressions i diferències de temperatures es contrau com quan comprimim una ampolla per reciclar-la o la molla del boli quan ens avorrim a classe.
    D'aquesta manera queda una petita llum (si considerem el tamany inicial de l'estrella) perduda a l'espai, que més tard s'anirà refredant mica en mica per anar vagant per l'espai.
  2. Supernova: Les supernoves, provenen de les estrelles de neutrons. Són estrelles d'un tamany bastant més gran que el Sol i formades bàsicament de neutrons. Les seves densitats són altíssimes, això provoca que al fi dels seus temps el globus s'infli com abans, però en aquest cas, el nucli s'expandeix, augmentant la pressió de degeneració (que vindría a ser com un inflar més del compte el globus i com és normal, acaba reventant) fins que l'estrella explota, creant una Supernova.
    Us recomano que busqueu imatges de supernoves, són molt atractives i, encara que amb la seva ona de xoc puguin acabar amb la vida d'un sistema estel·lar, també dóna lloc a la possibilitat de crear-ne un de nou al cap del temps.

  1. Forats negres: Possiblement els què tothom tenia ganes de saber-ne. La creació d'un forat negre per una estrella és una de les possibilitats. Evidentment, aquestes estrelles són o gegantines, o de nucli molt pessant. Com en els darrers dos casos, quan arriba al seu fi, l'estrella, amb les densitats altíssimes, augmenta la pressió de degeneració, però aquesta pressió no és tan alta com la que fa el nucli quan es contrau (cas de l'ampolla a les Nanes). Aleshores la temperatura de l'estrella no es tan alta com per evitar un col·lapse gravitatori i, al col·lapsar-se, en nucli “aspira” la capa externa de l'estrella i la força gravitatòria del nucli fa que es formi un forat a l'espai, distorsionant l'espai-temps en el seu camp d'acció. Els forats negres tenen tanta potència d'absorció que són capaços “d'alimentar-se” de la pròpia llum.

    En termes encara més abstractes, aquell globus que inflavem, no podíem continuar donant-li aire indefinidament, aleshores arriba un punt en que la necessitat d'agafar aire és més forta que d'expulsar-ne, ens entra un “col·lapse respiratòri” i hem d'aspirar amb tanta força que el globus perd l'aire i es desenfla i, si estem una mica despistats encara faríem una bona representació de forat negre si per error ens l'empassem!!


Cal dir, que els elements químics que formen les estrelles són elements bàsics també per a la formació dels fenòmens, però ho he intentat explicar com més simple millor.

Espero que hagi estat una explicació per donar-vos una mica d'idea, possiblement m'hagi equivocat en alguna cosa, doncs ho he fet de memòria i a corre-cuita, però espero que la comprenssió sigui millor que la d'abans d'entrar!

Fins divendres!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada