La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

divendres, 15 de març del 2013

Il·lusions òptiques



Be, que millor que la setmana que presenten a un altre lladre al poder, en aquest cas al vaticà que regalen falses creences i contradictoris pensaments amb el missatge que volen transmetre, però que us haig de dir jo? A lo que anava que l'oració ha deixat de tenir sentit amb sintaxis, avui, com tota la setmana porto fent, presentaré un petit article científic ja que el vaticà i la ciència són tan amics.

La veritat que no sé de que parlar-ne. Crec que us comentaré quatre cosetes sobre il·lusions i fenòmens òptics o d'interacció amb les ones de llum.


Miratges:

Vinga va, el primer, per començar amb algun, parlaré breument dels miratges.

Els miratges que es produeixen en dies calorosos d'estiu quan anem conduint per la carretera i veiem petits bassals a davant nostre d'aigua; venen donats quan la llum solar incideix en un medi més dens que l'aire, l'aire proper a l'asfalt. Al incidir en aquest medi la llum rebota amb menys força (ja que una part de l'energia resta al segon medi) i “trasllada” la imatge a la superfície de la carretera, en el nostre cas. Aquest rebot de les imatges s'anomena refracció i és per aquest fenomen que veiem els miratges a la carretera a l'estiu o quan passegem pel desert.

Sales d'interrogatori:

Les sales d'interrogatori de les pelis (i no tan pelis) de crims i tal, també juguen amb característiques i propietats físiques de la llum. Entre elles la refracció, reflexió i dispersió de l'ona de llum. Intentaré explicar-vos-ho més senzill perquè entengueu el mecanisme:

A les sales aquestes normalment l'individu que interroga al criminal, es troba a una habitació molt il·luminada, mentre que els observadors psicoanalistes o vet a saber que hi ha com a observadors, es troben a una sala totalment fosca, com a molt amb una petita espelma il·luminant tènuement la sala. Amb això provoquen que la llum reboti o es refracti gairebé al 100% mostrant així una habitació fosca al costat en la què probablement, no hi ha ningú.

Aquest fenomen, també el podem trobar al tren, tant si viatgem de dia com de nit. És important escollir un sistema de referència i agafar-nos a ell per explicar-ho. No entraré en els detalls següents, però definir adequadament els sistemes de referència de cada un dels sistemes involucrats a l'experiment, teòric o pràctic, és essencial a la majoria de casos, sobretot en la relativitat d'Einstein. A lo que anàvem! En el tren lo de la sala de d’interrogatori es pot veure clar quan, per exemple, de dia, al haver-hi més llum fora al carrer que al tren, tu veus millor a fora però els de l'estació no et veuen amb nitidesa. En canvi quan entrem a un túnel, poques vegades veiem la paret d'aquest, ja sigui perquè a fora hi ha molta menys llum que dins o perquè l'únic que veiem és el nostre reflexa per poder-nos pentinar.



Crec que per avui ja estarà, m'hagués agradat presentar-vos el cas de perquè la sorra quan es mulla és més fosca, de perquè el cel és blau o fins i tot una pregunta tan absurda de formular com perquè veiem les estrelles. M'hagués agradat explicar-les, però també m'agrada no fer-me pesat, així que per un altre dia!

Ara diumenge ja anirem encarant el tema per tornar a presentar els poemes de la secció de primavera de … vora el mar

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada