La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

dilluns, 1 de juny del 2020

L'estereotip de l'heroi (Introducció)

Bon dia!

Heu pogut observar que en les darreres publicacions, enlloc de ser diàries, són cada dos dies. A més a més, com estem en canvi de mes i porto ja massa dies presentant versos, us aniré deixant, mica en mica, parts del meu treball de recerca, el qual parla de l'estereotip de l'heroi.

Aquest treball va ser realitzat entre 2007 i 2008 i va ser tutoritzat per Xavier Lluna Ferrer. 

Espero que us agradi, us deixo la introducció! Salut!

1. Introducció

Des d’aquestes primeres línies del nostre treball us obrim les portes perquè us endinseu dintre de la nostra recerca i perquè gaudiu d’un esforç que de tot cor esperem que agradi a tots els oients i lectors.

Primer de tot us preguntareu perquè aquest tema? Doncs ben senzill, perquè des de petits tots hem volgut ser com els herois que la televisió, els còmics o els llibres mostraven als nostres sentits. Sense adonar-nos descobrim éssers tan humans com nosaltres, però sense les nostres limitacions. Veritables models d’actuació i de valors compartits.

El nostre treball de recerca es basa en un tema tan global com l’estereotip de l’heroi: com són, com actuen, quines són les seves principals habilitats i mancances, la seva doble vida, els seus antagonistes, els conflictes amb l’amor i moltes altres característiques que encara que no semblin evidents, apareixen de manera reiterada i successiva en els heroi ja sigui directament o indirectament.

Les característiques són, més o menys constants, des d’herois del s. viii aC fins a l’actualitat. I són precisament aquestes constants les que pensàvem que ens podrien acostar a una definició de l’heroi o heroïna.

El mètode i el procés d’investigació ha consistit, en primer lloc, en  la tria de representants de l’heroisme, d’una o altra forma coneguts, en diferents moments històrics. Els textos pertanyen a la tradició literària, al cinema i a la novel·la gràfica, o els còmics.

En segon lloc hem practicat una lectura detallada i contrastada de cadascun d’ells, n’hem fet resums que presentem a l’annex; hem relacionat els diferents textos; hem extret les constants i les particularitats. I en darrer lloc, hem elaborat unes conclusions que sintetitzen la informació. A la fi, també presentem un quadre on els posa en relació de forma esquemàtica.

Abans d’entrar en el treball, però farem un llistat de les obres, els herois i heroïnes, l’època a la qual pertanyen i el tipus de text a través del qual hi hem accedit.

OBRA
HEROI/HEROÏNA
ÈPOCA
TEXT
Mitologia grega 
Atena
(sense datació)
Literatura
Èxode
Moisès
s. xiii aC
Literatura
L’Odissea
Odisseu
s. viii aC
Literatura
Poema de Gilgamesh
Gilgamesh
s. ii i i aC
Literatura
El llibre del rei Artús 
El rei Artús
s. vii
Literatura
Llibre dels fets
Jaume i
s. xiii
Literatura
Tirant lo Blanc
Tirant lo Blanc
s. xv
Literatura
El regreso del caballero nocturno.

Batman forever

Batman
s. xx
Còmic


Cinema
El hombre sin miedo 
Daredevil
s. xx
Còmic
V de Vendetta
V de Vendetta
s. xx
Còmic
Superman ii: la aventura continua
Superman
s. xx
Cinema
Sense perdó
William Munny
1992
Cinema
Heroi per accident
Bernie
1992
Cinema
Babe, el porquet valent
Babe
1995
Cinema
El protegit
(Unbreakable) David Dunn
2001
Cinema


PD. Tot i que la taula no es vegi molt bé, creia que era important que hi estigués!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada