La despedida es el umbral del cielo y la esencia del infierno

dimecres, 29 de maig del 2013

Medio interestelar (Introducción)

Buenas tardes de tormenta! Hoy sé que en principio no toca renovar, pero como mañana no podré, lo hago hoy y así ya no vuelvo hasta el sábado por la mañana. Puesto que todavía no alcanzo para acabar de llenar los días de primavera con los poemas que les corresponde a la sección de ésta, antes de pasar a verano, subiré un trabajo que hice sobre el medio interestelar el año pasado.

Es un poco denso en vocabulario pero tampoco muy exigente de conocimiento, así pues, para el saber no hay límites y así puedo ir colgando cosillas sobre mi campo universitario. Hoy os dejo con la introducción, espero que os parezca interesante:



MEDIO INTERESTELAR.


  1. Introducción

El espacio entre las estrellas de La Galaxia no es completamente vacío, ya que éste contiene gas y polvo. El medio interestelar contiene aproximadamente un átomo de gas por cm³ y 100 partículas de polvo por km³. Así pues, hablando en proporciones, aunque la mayoría de la masa de nuestra galaxia se condensa en el interior de las estrellas, el 10 % de la masa de la Vía Láctea está compuesta por el medio entre estrellas.

En este espacio no completamente vacío, se producen varios efectos interesantes. Uno de ellos son las partículas cósmicas de alta energía que se mezclan a menudo con el gas y el polvo, las cuales constituyen el campo magnético galáctico.
Los rayos cósmicos, otro ejemplo. Estas partículas subatómicas que tienen una energía muy elevada a causa de su gran velocidad. Su descubrimiento se conoció cuando se comprobó que la conductividad eléctrica de la atmósfera terrestre era una consecuencia de la ionización causada por radiaciones de alta energía.
Las observaciones más importantes sobre este medio han estado las de ondas de radio y las infrarrojas. Gracias a la observación de las líneas en el espectro que emiten y su desplazamiento por efecto Doppler se pueden deducir de que partícula hablamos, de la composición...

Para acabar, antes de entrar en el fondo de las cosas y echos que se encuentran en este medio, simplemente comentar que otro tema relacionado interesante es el límite de Oort el cual nos informa que solo la materia oscura se concentra en el plano de la galaxia, por eso hay indicaciones de que La Galaxia está rodeada por un halo esférico de materia oscura.


dimarts, 28 de maig del 2013

El miedo

  El miedo

Todos tenemos pequeños fantasmas que con los ojos cerrados los vemos. A veces les llamamos sombras, a veces recuerdos, a veces monstruos... pero siempre los cualificamos como miedo. Sabemos como reaccionar ante el miedo, pero no sabemos combatirlo, por eso es muy complicado cuantificarlo.

Cuando tenemos miedo sudamos, nuestros músculos se tensan para conseguir más fuerza y más rapidez que, juntados con la sudor que nos refrigera el cuerpo, estamos más preparados para resistir y reaccionar a la amenaza. Se nos dilatan las pupilas y vemos en la oscuridad con mayor facilidad que sin estar tensos. Así pues, cuando nos encontramos con nuestros miedos de cara ¿que hacemos si el cuerpo está preparado para huir?

La respuesta no la sé con certeza, pues de esta manera no tendríamos ningún miedo a sabiendas como actuar delante de ciertos fantasmas. No creo en la posibilidad de un mundo sin miedos, de combates contra nuestro subconsciente para ahuyentar a los monstruos, sino, ¿qué sentido tendría la vida si no tenemos o tememos a nada? No tendría ninguno.

Es tan fácil como saber focalizar tu miedo a cosas importantes y saber tener miedo a lo que temes a perder. Saber diferenciar entre posesiones materiales y sentimentales, saber distinguir que las sentimentales no siempre son posesiones ergo no las puedes perder, pero aún así temes quedarte sin la presencia de estas y ahí vendría todo el texto que hice hace unos meses en este blog, que os dejaré los links un pelín más abajo de Esas cosas insignificantes llamadas esencias. En cuanto a los bienes materiales, ¿porqué no combatirlos con fuerza y alma? Si no fuésemos tan rudos ya haría años que habríamos luchado por nuestra libertad, sé que no es un bien material, pero sin embargo dejamos que gente trafique con ésta sin poner impedimento. Somos así de inútiles que siempre esperamos a que no tengamos nada para poder ser libres, somos simples, los humanos somos simples, también lo comentaba en La simplicidad de la mente humana y somos tan simples que no sabemos pensar por nosotros mismos, que necesitamos pastores en nuestras vidas para guiar al rebaño. ¿Tanto miedo tenemos de perdernos en el camino? Si la gracia de todo es perderse, encontrar nuevos horizontes y crear un pensamiento moral y ético propio para seguir caminando... pero no, disculpad, nunca nos atrevemos a pensar. Así de simple.

Al cabo del tiempo, cuando lo hayamos perdido todo, cuando no tengamos ni la libertad, vamos a luchar para recuperar lo perdido cuando ahora simplemente haría falta luchar para que no nos quiten más, pero el miedo nos lo impide.

Cuando lo perdemos todo, incluso la libertad, solo nos queda la soledad. Creo haber encontrado una definición correcta del miedo, simple y precisa: El miedo son los fantasmas que nos quedan en la soledad, lo más esencial, lo más absurdo, pero lo que nos hace que nos levantemos y activemos nuestros cerebros.




dissabte, 25 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (Capítol 5)

El segon cas va ser més especial i més important per a mi encara que no va provocar tant de rebombori. Va ser al cap d'un any dels fets de Càrdova. Després d'un mes de recuperació i baixa a causa del tret, vaig continuar investigant i resolent casos, fins que al cap d'un any em van trucar per a contractar-me per un cas de narcotràfic a un poblet petit d'una comarca gironina. Per aquella època anava un xic més deixat que ara, amb el cabell a mitja alçada de l'espatlla i amb una barba curta i arreglada; continuava gastant la mateixa vestimenta i els mateixos vicis, això si. Un cop arribat al poblet d'uns tres mil habitants, vaig dirigir-me a l'ajuntament d'aquest per tal d'informar-me de l'indret que calia investigar i buscar les proves necessàries.
Allà hi havia una petita sala dividida en tres, una per l'alcalde, una pels regidors i secretaris i l'altre pel cos de guàrdia municipal.

Em vaig trobar amb el regidor de ciutadania que era el que em va trucar. El senyor González era amic de l'alcalde de Càrdova i entre informació privilegiada d'aquest, la reputació externa i el prestigi que vaig guanyar-me amb els meus trenta-tres darrers casos; va decidir que la meva contractació era la més adequada per assolir els objectius positius de cara a la lluita contra el tràfic de drogues al poble.

Al arribar allà em portà al restaurant del poble, per menjar alguna coseta i posar-me al dia del cas. El capvespre queia lentament i la carn a la brasa amb bolets i el vi amb porró que rajava amb abundància va fer que l'estona de sopar fos menys incòmode i llarga. En fer els cafès vam fer una cigarreta i vam sortir del restaurant. Anant en direcció a la casa de la vila vàrem passar per davant d'un bar en què la gent hi abundava tan a dins com a fora; les seves cares buscaven respostes en un cel en què era ple d'estrelles, d'altres es sentien els reis del món, d'altres ja jeien asseguts al replà que hi havia per entrar... González em digué -Oi que sembla un bar normal en una nit de divendres? Doncs si t'endinses més enllà de la porta del lavabo trobaràs les respostes al nostre cas.- vaig observar i li vaig contestar – I perquè no hi entreu i els deteniu a tots?- - Falten proves- va respondre'm fredament-De seguida s'ho ensumen i si hi entres només hi trobes una sala de jocs, billars, futbolins, olor a tabac i gent d'alt nivell econòmic; sospitós però no decisiu.- Vaig assentir amb el cap i vam anar rumb a l'ajuntament.

Un cop vam arribar allà em digué – Et presento la Sandra, és una jove detectiu del poble que ha acabat la universitat fa poquet i porta un mes investigant per intentar deixar al descobert el narcotràfic generat en el bar que has vist.-
Sí, la Sandra és la meva ajudant i la meva parella. La vaig conèixer en aquell poblet abandonat de Girona i aquell va ser el primer de tots els casos que vam fer plegats.

La Sandra continuava amb la bellesa que presentava per aquelles èpoques. De pell morena i cabells negres, ulls marrons mel i penetrants, un cos jove i ben definit i un somriure fred com el gel la definien a la perfecció. Un jove diamant en brut, intel·ligent i eficaç en la feina, astuta i amb una picardia i mala llet impressionant, això si, quan calia; els seus vint-i-un anys no estaven pas mal aprofitats. Vàrem estar pensant quin podia ser el millor moviment per enxampar aquells camells i al final vam decidir d'entrar en aquell bar d'incògnit. De fet, els únics que coneixíem la investigació érem la Sandra, el regidor i jo.

Vaig estar-me dues setmanes fent-me passar per un addicte a les substàncies il·legals. Només em va caldre demanar dues copa de Macallan de 12 anys sense gel i fumar algun que altre puret perquè m'agafessin com una persona que anava allà a pel que anava. Vaig agafar tantes confiances amb els traficants de drogues, una família italiana que venia des de Nàpols força sovint i que en una nit cobraven molt més que jo i la Sandra ara en un mes; que només arribar allà amb ells sempre em deixaven veure i seleccionar el material que havien portat i que em feia més el pes.
En una nit de setembre vam entrar amb els camells a la cambra i mentre mirava el material, vaig aprofitar un instant de distracció per obrir la porta del darrera del bar, la que connectava amb el carrer paral·lel al principal. Va venir tot el cos de policies tant per davant com per darrera i els vam enxampar amb tot sobre la taula.

De fet aquest cas va crear molta polèmica ja que després d'interrogar als culpables ens van facilitar la informació de qui els ajudava a entrar al país sense ser enxampats i la notícia ens impactà a tots; era el mateix alcalde del poble que per ajudar-los a entrar la merda a la vila, s'emportava uns beneficis d'un quaranta per cent del material venut.

La resposta de la Sandra, que va treballar espectacularment sorprenent en la investigació, a aquesta barbaritat, va ser que abandonava el cos de policia i de detectiu del poble, ja que li feia vergonya treballar per un poble en què l'alcalde era un corrupte acabat.

Va ser llavors quan li vaig oferir treballar colze amb colze amb mi i quan, amb el temps, ens vam acabar enamorant.

dijous, 23 de maig del 2013

Trayectorias

Trayectorias

Según la física del siglo xvII, estudiada por grandes autores como Kepler, Copérnico o Tico Brae; los cuerpos celestes siguen una trayectoria predeterminada por funciones o ecuaciones cónicas. Lo que éstos no sabían, es que en cierta manera (y digo en cierta manera ya que la cuántica explica el fenómeno con varias variaciones) estaban definiendo también el movimiento de los cuerpos atómicos.

Así pues, sabiendo como se mueven los cuerpos grandes y pequeños, pudiendo predecir o reconstruir de una manera casi exacta sus movimientos, ¿porqué no pueden deducir los movimientos de las personas?

Sé que es una pregunta absurda o descabellada, pero vamos a ver el por qué. Si pudiésemos determinar las trayectorias de cada uno de los seres humanos del planeta, tendríamos un mapa de cuerdas que se entrelazan entre sí, que se mezclan, se combinan, se separan o se destruyen.
Con este mapa de hilos seríamos capaces de predecir movimientos errantes y rectificar sus trayectorias para evitar el fracaso o la catástrofe/caos local, global o individual. Por desgracia no podemos predecirlos, aunque siempre hay personas que creen estar un eslabón por encima de nosotros que no les interesaría que ocurriera, pues creen tener el poder de modificar las órbitas de cada persona a su antojo, para que su camino sea un camino de rosas y laureles. No entraremos en detalles, pues todo el mundo sabe que hablo de políticos, banqueros, alguna gente de alto rango de capital, iglesias y un largo etc...

Lo último que quería comentar es una cierta reflexión que me he hecho a menudo. Una vez escuché que para conocer a una persona, debes hacer un máximo de cinco movimientos. Por otra parte, en física, hay teorías que comentan la existencia de universos paralelos y que por cada decisión que tomamos, creamos otro universo con la respuesta opuesta a la decidida. Si combinamos este código binario con las cinco personas hasta llegar a nuestro objetivo y calculamos la probabilidad de encontrar a las cinco personas idóneas; seguro que la probabilidad es muy baja juntamente con la alta de varios universos paralelos.

Demasiadas divagaciones... hoy estoy con trayectorias, la probabilidad... quizás otro día.

dimarts, 21 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (4t Capítol-2a part)

- Ai detectiu Puig, detectiu Puig... tan jove i tan innocent... . El primer cas important que agafes per mà, tantes històries que m'havien explicat i havia escoltat de la teva capacitat deductiva i reputació i caus a les meves mans! - em deia mentre reia exageradament. - Segur que quan compartíem carrera a la universitat no t'haguessis mai imaginat que aquell marginat del qui tothom reia i deixava de banda engegaria a la merda tot allò pel que has treballat i t'humiliaria d'aquesta manera davant de tots aquells que confiaven amb tu... Jo seré qui et farà fracassar, qui matarà davant dels teus ulls mentre et torces de dolor a la filla de l'alcalde i després et matarà a la teva persona lentament!” - Continuava amb aquell somriure de malèvol fill de puta. Ell anava xerrant per descosits i jo anava preparant l'estratagema per enxampar-lo. Em feia el ferit, aquella bala no havia travessat cap nervi ni res important, però ell creia que jo estava en condicions extremes com per actuar. En el moment en què es decidí a disparar a la Cristina, apuntat-la al cap amb la nou mil·límetres vaig saltar recolzant-me amb el braç esquerra a terra i amb l'ímpetu de les dues cames per colpejar amb el cap al braç amb el què sostenia la pistola, vaig agafar-li el braç, li vaig retòrcer i recollí l'altre braç a l'esquena. El vaig emmanillar amb les esposes que vaig expropiar de la policia local i vaig donar-li un cop sec a la nuca per deixar-lo inconscient. Amb els walkie-talkies vaig informar de la meva posició als agents i a un cos mèdic per atendre a la jove pubilla de la ciutat i fer-li un anàlisi físic i psicològic dels fets.

Després d'aquesta anecdòtica investigació, les agències de detectius privats del país se'm rifaven per contractar-me; però no m'interessava cobrar un mínim establert per quatre individus que només els interessa els beneficis econòmics i vaig continuar per lliure, amb uns preus a l'abast de tothom i treballant per la gent, que era el que m'agradava.

diumenge, 19 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (Capítol 4, part 1)

Disculpeu que hagi trigat tant en renovar, la setmana vinent, tornarem a agafar el ritme que cal! Pels qui ho enxampin de primer cop, si aneu a l'entrada anterior, la del capítol 3 podreu trobar tots els capítols anteriors.

4, primera part


El silenci va romandre en l'habitatge uns segons i l'únic que va trencar-lo va ser les llàgrimes en abundància dels pares de la Mireia. Era una situació tràgica en la què ni la Sandra ni jo vam saber com reaccionar davant de tant de dolor. Un gran i profund ho sento i un “tranquil, l'enxamparem!” van ser les úniques paraules que em van sortir de dins.

Sortint del pis dels senyors Mareny, vam dirigir-nos a l'oficina de policia per debatre la jugada. Allà ens reservaven un espai tancat amb un parell de sofàs, un ordinador amb impressora, una cafetera i tres estanteries per omplir-la dels casos en què havíem treballat i resolt. Malgrat la precoç edat que romania al meu cos, vint-i-nou anys, pels vint-i-sis de la Sandra, portàvem un grapat de casos a sobre; estrictament cent dos casos dels quals només un parell van ser de gran rebombori de cara a la nostra reputació.
El primer dels casos importants va ser el meu vintè cas. Encara per aquelles èpoques treballava sol i tenia cinc anys més de la majoria d'edat. Em van trucar per fer una investigació per desaparició a la ciutat del costat, a la petita ciutat de Càrdova. La desapareguda era la bellíssima filla de l'excel·lentíssim senyor alcalde, una noia roseta d'ulls blaus que sempre passejava amb tots els seus encants pels carrers més cèntrics amb vestits de grans dissenyadors. Una nit d'agost, em van trucar a la petita oficina que tenia al meu poble natal, en què la llum s'aguantava per un fil del sostre i la vella bombeta es balancejava al més mínim cop de vent que entrava de la finestra oberta, que procurava deixar entrar una mica de fresca juntament amb el cant de les cigales. El mateix alcalde en persona em trucà per a la contractació i el dia següent ja era en aquells indrets. Aleshores ja m'acompanyava la jaqueta de cuir negra i l'olor del tabac negre impregnat a la roba. Seguint les pistes del novell segrestador vaig arribar a una cabana abandonada a les afores de la ciutat, la recerca va durar poc més d'una setmana, però van ser uns dies de patiment i neguit, cercant sense parar nit i dia. La cafeïna i les cigarretes volaven com les fulles en un dia ventós de tardor i gràcies a una deducció brillant a pocs dies del crim que hagués ensorrat la meva carrera el vaig poder atrapar. Com bé us comentava; les pistes de repte que deixava el personatge sense identitat va fer dubtar i errar les idees principals del cos de policia de la ciutat, però astutament vaig encaminar-me cap al camí correcte. Un cop entrat a la cabana i amb la pistola carregada vaig trobar la jove Cristina allà emmanillada amb unes brides a la biga que aguantava el petit habitatge i sense cabells; aquell degenerat li havia robat allò que d'ella era més bonic. En unes petites vitrines hi restaven cinc perruques de cabell natural de noia, dues de morenes, un parell de rosses i una de sola de pèl-roja. Aquell malalt mental estava col·leccionant parells de cabells amb un propòsit no del tot definit i, en el moment de pensar, rumiar i sentir-me acompanyat per la presència no només de la Cristina vaig donar-me la volta. Allà era ell, que en un obrir i tancar els ulls em disparà a l'espatlla dreta. Si no hagués estat precís a l'hora de girar-me m'hagués pelat allà mateix aquell malparit. Però no, vaig caure a terra i recordo les seves paraules orgulloses i victorioses com si me les digués ara mateix...

dijous, 16 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (Capítol 3)

Be, he tingut una setmana des de diumenge un xic mogudeta, així que de moment vaig tirant d'escrits que ja tinc fets. Com podeu veure aquests darrers dies estic penjant capítols del llibre que estic escribint. Avui us deixo el tercer capítol i, de pas, us deixo el link del primer i el tercer per qui no els hagi llegit! Disculpeu que no renovi amb la freqüència que toca! No sé quan tornaré a publicar perquè tenim concert amb el grup i... en fi, possiblement fins la setmana que ve!

Primer capítol: http://frasesperdudes.blogspot.com.es/2012/12/lassassi-de-la-rosa.html 

http://frasesperdudes.blogspot.com.es/2013/05/lassassi-de-la-rosa-part-final-capitol-1.html

Segon capítol: http://frasesperdudes.blogspot.com.es/2013/05/lassassi-de-la-rosa-2n-capitol.html

Tercer capítol:


Just abans de les nou del matí ens vam plantar davant de la botiga dels pares de la víctima. En trucar el timbre de la casa, que es situava just a sobre de la botiga; s'escoltà des de dins de la casa -Queden cinc minuts per obrir, baixem en un tres i no res!- Però vaig insistir una altra vegada perquè s'adonés que era una urgència. Al obrir-nos la porta vam dir tots dos un cordial bon dia, però ell sense contestar ens digué- Detectiu Puig i Martínez – referint-se a mi i a la Sandra respectivament.- Avui mateix al mig dia volia passar-me per la comissaria per demanar la vostra ajuda. Aquesta nit la Mireia, la meva filla, no ha tornat a casa i estem força espantats per no rebre la seva tornada!- Ens explicà amb un to de preocupació i agitació. La Sandra, que era força més freda que jo i el seu tracte amb les persones sempre era més aviat distant; li digué- Senyor Mareny, passem dins perquè li hem de comentar i fer certes preguntes respecte la seva filla. L'home ens va acollir amb molt d'afecte però ple de remordiments temorosos que li feien bullir la sang de tal manera que el cos semblava una dutxa de suor. -Volen cafè o quelcom per esmorzar?- ens va preguntar. La resposta per part nostra va ser contestada amb gestos de negació i gratitud; vaig recolzar la jaqueta de cuir negra a la cadira del menjador i vam seure a les cadires. Seguidament vaig començar amb el qüestionari amb la Sandra apuntant cada aportació positiva envers al cas que ens fos d'utilitat.
- Disculpeu-me si en alguna pregunta es sent molest o creu que és massa personal per contestar-me, però li agrairia que em contestés encara que li sembli difícil.- vaig comentar-li abans no començar l'interrogatori.
- D'acord.-afirmà incòmodament.- Però digui'm senyor Puig, que en sap res de la meva filla? - va preguntar-me nerviosament.
- Miri senyor Mareny, no li negaré que estem aquí per la seva filla, però primer volem saber certes coses abans no marxem.
- Però si us plau, digui'm que no li ha passat res!
- Senyor Mareny, pel què m'ha dit, la vostra filla viu amb vostès... sap per quin motiu va sortir de casa ahir per la nit?
- Doncs senyor detectiu, ahir vam encomanar-li uns encàrrecs a la Mireia perquè anés a la peixateria del poble, a Can Ferrer a comprar-li panga i unes gambes i escamarlans frescos de cara al cap de setmana que venien uns familiars de França.
- Però a la nit? No era tancat?- vaig interrompre'l.
- Si -va afirmar- però tenim molt de tracte amb el senyor Ferrer i habitualment sempre que ens comprem alguna cosa l'un a l'altre, ens truquem al migdia i ens veiem a la nit per comprar-ho, ja que és quan li arriba el material més fresc i recent, a més a més que sempre ens arreglem els preus.
- I sobre quina hora va marxar la Mireia de casa?
- Sobre les dotze més o menys. El material li arriba vora les dotze i va ser al voltant d'aquesta hora quan li vam manar d'anar a buscar l'encàrrec. Però detectiu – va tornar a insistir- diguim on està la meva filla, si ha fet res o li ha passat res dolent.
- Un segon senyor Mareny que li acabem de fer les preguntes – va interrompre la Sandra.
- Última pregunta senyor Mareny i acabem; la seva filla esta emparellada amb algun noi o té alguna mena de compromís amb alguna persona de la ciutat o de fora?
- Doncs que jo en sàpiga no, fa molt de temps va estar emparellada amb el noi que vivia al cap damunt del carrer, però el pobre jove es va matar fa tres anys amb el cotxe... Però digui'm Josep, no em deixi més amb el neguit al cor, perquè em pregunta tot això? Què en sap de la meva filleta, que en sap de la Mireia? -va preguntar-me en Jordi desesperadament, l'home tranquil que em coneixia des de petit i que em regalava d'amagades al seu pare caramels d'eucaliptus amb plena simpatia.
- Em sap greu donar-li aquesta notícia Jordi, però volia donar-li en persona... - es va fer el silenci.
- La seva filla és morta.


dilluns, 13 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (2n capítol)

Sento tanta absència, però tot ha estat treball, poques hores dormides i situacions imprevistes aquest cap de setmana. Avui no presento res nou, però us deixo la continuació del llibre o novela que estic escribint, el capítol 2. Bona setmana:


Sobre la roba de la noia, únicament hi havia l'olor de l'assassinat; una olor nítida i precisa i la primera idea sobre el cas va ser un delicte de maltractament domèstic. Aquests primers indicis s'havien de confirmar amb precisió, ja que tampoc sabíem del cert si la jove tenia parella o no.
La noia pèl-roja resultava ser la filla dels botiguers del carrer Jaume I , a dues pomes a la dreta del lloc dels fets. Eren els únics botiguers que venien productes de tot tipus i no només uns de concrets i eren molt coneguts per a tothom. No sabíem com donar-lis la notícia, ja que, encara que no era filla única, el seu germà gran feia anys que havia abandonat l'habitatge i s'allotjava lluny de la ciutat i ells ja eren massa vells com per dur a terme la tasca de la botiga i manteniment, juntament amb el seu estat de salut que cada vegada deteriorava més.
Un cop recollides les escasses proves del crim, simplement vam deduir l'arma, un prim i afilat ganivet de cuina per tallar la carn; vam decidir anar al petit apartament que teníem gairebé a les afores per dormir una mica abans no anar pel matí per informar de la notícia als familiars. D'aquest tema s'encarreguen més els oficials de policia de la ciutat que no pas nosaltres, però aquest cas ens el vam carregar nosaltres a les esquenes, o més aviat, jo mateix me'l vaig carregar.

Al arribar a l'apartament tot era tranquil; la calma a les quatre de la matinada d'aquests indrets era clamorosa tenint en compte que feia unes hores havia succeït un assassinat, fredament però calorosa a la vegada. La Sandra s'estirà ràpidament al llit i quedà abatuda per la nit moguda que se'ns presentà. Jo, en canvi, vaig encendre'm una cigarreta, deixant sobre la tauleta de l'estudi la meva vella pipa, vaig sortir al balcó i observava amb deteniment la ciutat, cada inspiració de tòxics pels meus pulmons, eren un motiu de tranquil·litat indecisa. Intentava cercar respostes en els carrerons més foscos de la ciutat, trobar desesperadament un sospitós adequat, buscar un perfil precís de la persona malèvola i despiadada que era capaç d'assassinar a una bonica noia, fer-ho amb una destresa impressionant i tenir la sang freda de deixar una rosa vermella sobre el cadàver mentrestant aquest es dessagnava. Tantes qüestions sense resposta que rondaven pel cap que m'era impossible concentrar-me amb la solució final. Les idees se m'havien consumit com les hores de la nit, com la cigarreta que ja no gastava més que paper de filtre i, a poques hores de sortir el sol, m'estirava al llit, juntament amb la bellesa que la Sandra m'envoltava i tancava els ulls per descansar i començar el dia següent... una altra vegada.
A dos quarts i cinc de vuit del matí d'aquell vint-i-tres d'octubre, la Sandra es llevava d'un llarg somni plaent de quatre hores escasses. Els seus cabells onejaven suaument despentinats pel coixí del llit i, el seu cos jove i tendre, quedava al descobert d'uns llençols que en aquella nit de tardor, s'havien escalfat més del compte. Malgrat pel matí, la boira era ras de terra i ofegava les llums que feia poca estona s'apagaven en conseqüència de la tímida albada. Jo, envers ella, no havia pogut dormir en tota la nit; el meu cap em jugava males passades pensant i donant voltes al cas de l'assassí. Ja era a la cuina, fumant per passar els nervis, esperant que s'escalfés l'aigua de la cafetera mentrestant molia el cafè.
El petó de bon dia, preparar unes torrades amb mantega i sucre i parar el cafè a taula va ser l'ínfim interval de temps suficient com perquè ella se n'adonés del meu estat de neguit.
-No has pogut dormir oi aquesta nit? - va preguntar-me encara amb la veu mig adormida. - No t'amoïnis tant per aquest crim, sé que de tots en els què hem treballat és el que esdevé més complicat, però tampoc tenim pistes ni cap mena d'indici; l'únic, el d'un possible cas de violència domèstica, no serà pas el d'un assassí en sèrie.
- Ho sé que no tenim cap mena de pista ni indici- vaig contestar-li pensatiu.-però no sé perquè me l'estic prenent com un gran repte ja que la manera d'efectuar i finalitzar el crim seguia tots els passos d'una persona sense escrúpols, constant i decidida a finalitzar l'obra d'art que havia acabat d'iniciar.-vaig seguir. Només vaig fer una pausa per beure'm d'un glop el cafè, acabar-me d'una calada la insignificant cigarreta que restava i vaig dir-li – Ens hauríem d'afanyar per anar a dir als senyors Marenys que la seva filla ha estat víctima d'un homicidi abans no obrin la botiga, ja que les veus volarien soles per la ciutat. Ella simplement afirmà amb el cap, m'agafà de la mà i em digué. -Tranquil, l'enxamparem amor.- I vam sortir de casa.

dijous, 9 de maig del 2013

La simplicidad de la mente humana

La simplicidad de la mente humana

"Tenemos tendencia a buscar explicaciones para las cosas más infinitas cuando con las más ínfimas, con faenas tenemos información y dejamos de banda que la relación entre estas es existente y recíproca.

Cuanto más intentamos encontrar las piezas que nos urgen para encajar a todas éstas en el puzzle, más difícil es. Es como desmontar un mueble y volverlo a montar, siempre faltan o sobran piezas. Esto es un problema que viene determinado por una razón muy simple: Acumulación de información insignificante en nuestro cerebro. Un claro ejemplo es la imaginación de un niño con cualquier objeto, los adultos, al tener más conocimiento (o al menos eso creemos) perdemos la noción y la belleza de transformar las cosas dentro de nuestras mentes y, por consecuente, se pierde originalidad, sentido, invención, trabajo mental y muchas otras cosas.

Es increíble la de información y conocimientos inútiles que nos suelen mostrar a lo largo de nuestra vida y nuestra educación. Supongo que la gente vive cómoda tal y como está, sin preocuparse de las razones más existenciales y esenciales de la vida, por eso mismo a veces me pregunto si tardará mucho más tiempo en surgir una nueva cadena evolutiva en esta especie que nos creemos los amos del universo. Nos inflan de sandeces y de lo que les interesa, a los que tienen el control de manipular, que nuestras mentes prioricen. Muchos, incluido yo en algunas ocasiones, cada vez menos frecuentes; pensamos que hacer las cosas tal y como están estipuladas tienen más sentido y nos hará más fácil la vida. El otro día hablando, hablando, recuerdo hablar con unos clientes y comentar lo de los niños. Antes, a la edad de la infancia, una escoba podía ser una herramienta para volar, para subir a caballo e incluso para tocar la guitarra; con el paso de los años lo vemos como una herramienta más para la limpieza.

Todas estas cosas que cogemos como patrones y que lo hacemos incluso sin pensar, es lo que denominamos la simplicidad de la mente humana. Los seres humanos a la que cogen una metodología de cualquier cosa, la estipulan de tal manera que siempre tiene que seguir los mismos patrones; de esta manera cuando algo no encaja con lo que tenemos ya, de una manera simple y breve, automatizado en nuestro cerebro solemos tropezarnos en nuestro camino. Un claro ejemplo que me viene en mente (Ya que lo frecuento) es el subir unas escaleras. Si construyes unas escaleras con una misma medida tu cerebro capta el patrón para dar la señal a tus músculos y a tus piernas de la fuerza que tienen que hacer, de el impulso, el ímpetu y todas esas cosas que parecen despreciables y que nos hacen subir unas escaleras. Ahora, si las escaleras tienen un margen suficiente (creo que con dos o tres escalones sería válido) para que el cerebro capte la información y la transmita, solo con que el último, o un escalón aleatorio de la subida situado en el medio del camino; puede hacerte tropezar sin que te des cuenta si este tiene tan solo unos pocos milímetros de más.

Sabemos que la mente humana es una caja de sorpresas y que no son solo unos pocos milímetros lo que tenemos para darnos cuenta de lo que podemos almacenar. Si os dijera datos sobre la capacidad os engañaría, pero me parece que no llegamos a utilizar ni una tercera parte de nuestro cerebro para almacenar información. Cada uno se plantea si quiere tropezarse con algo que este fuera de lo estipulado o, si por el contrario, prefiere saltarlo, esquivarlo y prestar atención a las cosas que realmente, te enseñaran a caminar, a vivir y a crecer"

dimarts, 7 de maig del 2013

L'assassí de la rosa (Part final, capítol 1)

Avui deixarem el final del primer capítol del llibre que estic escribint: L'assassí de la rosa. El proper dia us penjaré una reflexió de com la nostra ment es va empetitint de cara a la imaginació que podem tenir, d'invencions i altres a mesura que passa el temps. Us deixo el link la part 1 del primer capítol del llibre i  us penjo la continuació. Espero que us agradi.


Primera part del primer capítol: http://frasesperdudes.blogspot.com.es/2012/12/lassassi-de-la-rosa.html

Continuació:
 
L'equip de policia de la petita ciutat feia mitja hora escassa que havia arribat a l'indret dels fets i, jo i la Sandra que érem els detectius privats que ens encarregàvem de la investigació de crims, entre d'altres, de la comarca; acabàvem d'arribar. Malgrat sembli que us parli com un boig psicòtic, el que presenciàvem els meus ulls era una veritable obra d'art. Una punyalada precisa i freda a l'alçada dels ronyons, dessagnada en pocs instants i una mort ràpida per part de la noia. Això eren fets que m'impressionaven per l'eficàcia de l'acte; però el més espectacular era el perfum en l'aire, aquell aroma de sang impregnat per la fragància d'uns pètals de rosa que deixaven en ocult la ferida mortal que ocasionà la mort de la jove. Els bocins s'escampaven per múltiples posicions entre les basses que la sang, al fluir, es dispersava per l'amplada del carreró estret i que l'aire, malgrat la seva tímida empenta, no podia desplaçar.

En tornar la Sandra amb un parell de policies de la ciutat d'inspeccionar els voltants amb la finalitat de trobar pistes o indicis d'una senda que ens portés cap a l'autor del crim i abans de cercar alguna prova que ens encaminés a l'objectiu, em vaig girar i dirigir a ella emocionat per tot el que teníem davant i li vaig deixar anar – Espectacular! És impressionant la definició, la precisió, la freda execució i la presentació en què l'assassí ha realitzat aquest crim.- Em tremolava la veu fins i tot de l'exaltació amb la què sortien les paraules de la boca; no tenia pas temps de mesclar les paraules amb l'enteniment.
Ella em mirà, realment un xic espantada pel meu estat de transició mental i contestà – Això ho trobes magnífic? Trobes espectacular que una noia hagi perdut la vida o, més ben dit, li hagin robat l'oportunitat de viure només perquè un sonat hagi decidit fer aquesta bestialitat? -restà uns moments ínfims en silenci i seguí- vols dir que ara hi ets del tot o t'has begut l'enteniment?- Realment tenia tota la raó del món; però allò era, sense oblidar un assassinat, una obra d'art contemporani d'un sonat.
- A veure xiqueta, has d'entendre que, encara que això sigui un crim, hem de valorar la destresa en què l'executor ho ha realitzat per no menysprear-lo en cap moment.- Ella, però, va somriure tendrament, amb aquell somriure seu tan característic i que tant m'agradava i em feia desconnectar del meu voltant, va agafar-me de la mà i em digué – Ai Pep, Pep... no tindràs pas remei... som-hi!- Vaig encendrem la pipa vaig aspirar fortament per agafar una mica d'empenta, em cordà l'abric que m'arribava als peus, em posava tremolosament, encara de l'emoció, els guants i vaig endinsar-me en el cas més espectacular i difícil que possiblement he tingut mai entre mans.

diumenge, 5 de maig del 2013

... Vora el mar (Redacció 2011)

Un escrit que vaig presentar en un concurs fa un temps ja.



Vora el mar. Quins records d'aquell capvespre en què tots dos passejàvem abraçats al costat de l'aigua salada. Les distàncies eren petites, pas a pas; però la visió perspectiva sobrepassava els horitzons que marcaven les línies ínfimes del final.
A diferència a aquella tarda, caminava amb solitud deixant un rastre negligible al meu pas. Les onades, com la vida, anaven i venien amb una imprecisió detestable i esborraven les petjades que deixava a la fina i suau sorra, esborrant tots els camins, jugant amb la dansa que la lluna marcava l'orquestra del inici; inici de la nit, inici de la foscor, inici... d'una vida sense tu.

El temps s'havia exhaurit dins el teu cos i jo, desesperat, recollia cada gram de les espurnes marrons que em trobava al meu pas per intentar carregar el teu rellotge. L'aigua salada l'agafava amb ambdues mans, només desitjava reparar i lubricar els engranatges que ahir a les teves agulles va fer oxidar. Va ser doncs, alçant la vista al cel, quan vaig recordar aquella nit. Era idèntica a la mateixa que havíem viscut plegats feia temps i, precisament temps, era el que ara no teníem. Hi han dues veritats absolutes en aquesta vida: “Tots naixem sota un mateix destí, un camí a seguir que ens condueix a la mort” i “El temps neix morint-se” . Ambdues eren raons que no se'm passaren pel cap quan et mirava als ulls.
Però aquí estic, caminant vora el mar, sol, absent de sentiments, ple de records, abusant de nostàlgia, buit d'ànima; sòls sóc un viatger, perdut en un desert marítim de sorra, caminant per la penombra, recordant el primer instant plegats...

Caminàvem tímidament per aquests indrets, només ens miràvem, només i, només amb els ulls, ens desitjàvem. Va ser aleshores, quan alçant la vista escoltàrem el mar, les onades trencaven amb força i una suau brisa acariciava la nostra pell. Amb un to carinyòs ens diguérem: “Podríem venir a la nit a banyar-nos, ha de ser una experiència extraordinària fer-ho plegats!”- i cap dels dos va respondre amb negació. Buscàvem un petit far perdut en el mar dels nostres ulls, ens cercàvem amb les mirades i, quan ens trobàvem, es barrejaven un seguit de sentiments de timidesa, vergonya i curiositat amagats darrera el desig, la passió i l'amor ocult que havia d'emergir del cor.
Malgrat tot, seguíem el nostre pas, a poc a poc; ens deixàvem portar per les empentes dels nostres cossos que col·lissionaven tendrament, com una força negativa que provocava l'atracció de l'un amb l'altre, com la força que com bé t'explicava abans, la lluna feia moure l'onatge que esborrava les emprentes, l'única prova que podia il·lusionar-me que en el moment de girar-me, em creiés que les passes eren teves, que te'm llençaries a sobre, que fondríem els cossos, que ens perdríem per l'horitzó infinit, pel destí parcial...
Vora el mar, així és com passejàvem aquella nit. La lluna era plena, emplenava la superfície supèrflua de lluminositat aparent gràcies al mirall que feia amb el seu amant. Justament amb tu vaig haver d'esperar vora de vint anys per trobar-nos, per fer realitat aquest eclipsa que fins avui ha durat. Recordo perfectament aquells instants tots dos traient-nos la roba i jo dient-te: “A que no saps perquè podem veure les estrelles?” Era la pregunta més absurda per fer, però quan més grans més intentem negligir les evidències. Sembla com si la vida ens privés d'una resposta senzilla, com si haguéssim de buscar sempre tres peus al gat i encara així veiem el got mig buit. Les preguntes són formulades per obtenir una resposta, sinó, quin significat tenen? Evidentment n'hi hauran que seran més complicades de respondre que d'altres, però també ens preparen perquè allò difícil sigui un repte a batre. Així doncs, perquè podem veure les estrelles? Recordo la meva resposta: “Perquè et puc veure a tu, si tu per mi n'ets una?” Aleshores la teva resposta va ser mirar-me tendrament. En aquell moment la barreja de gustos dels teus llavis es mesclaven amb tots els dels meus, estaven impactant sense tocar-se i davant la incertesa de l'acció-reacció, et vaig contestar: “Perfecte! Per la manera en què em mires veig que has trobat la resposta, perquè tenim ulls! Els electrons que tenim als ulls formen una interacció...” vaja “tostón” deuries pensar! Però realment, era gràcies als teus ulls que jo podia veure les coses molt més clares. Seguia buscant un far, però ara ja sabia on havia de buscar-lo. Els teus ulls brillaven amb força davant la foscor de la nit, poques estrelles eren visibles per la gran lluna que teníem sobre els nostres caps, però les dues que em miraven eren tan intenses com la lluna mateixa, potser pel reflexa, potser per tot, potser per l'abraçada que venia a continuació en què el temps, sí; s'aturava per fi entre l'espai que ens envoltava.

Però encara no era el moment, encara faltaven 4 sensacions per sentir que tots dos érem dins una mateixa superfície, un mateix cos, t'agafava suaument però amb força i ens endinsàvem a la eterna capa humida; ens banyàvem al Mediterrani.

T'agafava, t'agafava aquell instant per no deixar-te anar mai més. T'estimava. Els dos ens lliscaven les mans al intentar agafar-nos. Els cossos eren ben mullats i ben glaçats! Recordes que va ser cap a l'abril? Sinó recordo malament crec que era el dia 19 i encara no feia temps per banyar-se a la platja. Tot i així nosaltres érem allà, només ens distingíem amb les ombres de cadascú, però recordo les nostres mans buscant el contacte amb l'altre. Tocar-nos amb els ulls tancats, aquell tacte era el que més proporcionava. Sentíem com si les mans s’enfonsessin en el cos contrari, com si a cada abraçada l'un formés part de l'altre, fondre’s a l'uníson cant de les onades en aquella nit de primavera. Acariciava el teu rostre amb les mans mullades, l'acariciava lentament i juntament amb l'altre mà la feia lliscar pels teus cabells negres com la nit, però preciosos com la calma del mar.
De fet, ens hi vam estar poqueta estona dins l'aigua, ja que el fred posseïa la majoria del nostre cos. Al sortir-ne, l'aire em transportava una olor que ja mai més podria oblidar; un aroma suau i mullat que m'enamorava i m’atreia allà on aquest provenia. L'aire jugava sensualment amb aquest perfum, un perfum com cap altre, un perfum que aclaparava tots cinc sentits i m'abduïa cap a la teva presència. El teu aroma... I quants anys he viscut respirant aquest aroma que sovint el destenyia amb la olor del fum d'una cigarreta; quants anys he gaudit d'una olor que només amb aquesta aconseguia paralitzar el món i trobar sentit a la calma d'una brisa marina.
Recordo que en aquell precís instant, en aquella nit; ja em vas captivar, vas aconseguir captar tota la meva atenció i mentre t'eixugaves el cabell no podia parar d'observar-te, no podia evitar la sensació d'estimar-te cada vegada amb més força, de buscar aquell far que m'il·luminés vora el mar...

La nit ja dormia sobre nostre, no hi havia moviment, no hi havia cap ànima. El cel astral ens tapava els cossos fent de llençol als nostres somnis, que sense adonar-nos eren ben desperts com l'aire que s'arraulia amb nosaltres. Érem abraçats, davant la infinitat del món, del mar, del cel, de tot i, abraçats com estàvem recordo els teus llavis anant cap a la meva oïda. En aquell moment se'm va aturar el món, les ombres del meu passat marxaven juntament amb les pors, juntament amb tot el que havia viscut abans per donar lloc a tornar a néixer en aquell indret. Dels teus llavis es va dibuixar els sons d'un t'estimo que no era t'estimo; que eren unes paraules formulades per nosaltres per fer referència a la mateixa paraula, però més especial, més nostre. Els nostres ulls van interaccionar intensament, la nit es feia dins els nostres ulls dilatant-se les pupiles pel desig que corria dins nostre. De les mans sorgia el tacte que palpava les sensacions físiques dels nostres cossos, les reaccions de les nostres respectives pells al sentir el contacte de l'altre. Del nas es captava l'olor de la terra mullada, de l'aigua salada, dels núvols escumosos, de la nit onejada dels teus cabells, del cel que cobria la teva pell, de les estrelles que aromatitzaven els teus ulls, els teus llavis, el teu cos i les orelles captaven els nostres silencis que provocaven que els nostres llavis, per fi, contactessin físicament i passionalment fent, ara si, que el món s'aturés per uns instants, que el curs del temps transcorregués més lentament... només sentia els nostres llavis xocant amb força, cridant t'estimo per tot l'univers que ens envoltava. Era el primer de molts, que ara després de tants i tants anys, de més de mig segle al teu costat, recordo entre llàgrimes aquest instant, emocionalment m'atrapa cada segon dels inicis de la nostra història; tots dos havíem trobat vora el mar el camí per trobar el far que tots encegats busquem en el camí de la vida, la felicitat.

Ara, jo encara segueixo buscant aquell far, però ja no puc mirar-te als ulls. Només puc cloure els ulls, olorar la brisa del mar esperant trobar el teu perfum, obrir-los i, mirant al cel, cercar aquella estrella que recordi als teus ulls, observar la lluna creixent i imaginar-me el teu somriure i, el tacte de les onades trencant amb la meva arrugada pell, com el plaer de les teves carícies. Estic perdut en aquest desert del meu cos sense sorra, però hi ha quelcom que em complau en aquest moment; la sensació de que en un interval de temps inapreciable, ens tornarem a trobar. Això és el que deus pensar, ara que ja no estic al teu costat... "

divendres, 3 de maig del 2013

Canciones prohibidas

Va sent hora de fer el descans habitual ja que no arribo a finals d'estacions amb el repertori. A partir d'ara fins a primera o segona setmana de juny, aniré penjant artícles de física, musicals, periodístics, etc. Espero que us agradin. Avui entrem amb una reflexió de la música i de què encara s'escoltin cançons que fa temps van servir de protesta, juntament amb la conformitat de la societat.



Canciones prohibidas

Cada vez más a menudo vuelven a entonarse esas melodías reivindicativas, con mensajes subliminales que ponen entre dicho y cuestionan el sistema en el cual vivimos.

Aunque no lo parezca, canciones que para gente de mi generación parecían olvidadas vuelven a resurgir de entre las cenizas para alzar al vuelo en la mente de todos nosotros y eso, es preocupante. Es bueno saber que las canciones con un significado importante, ya sea en mensaje metafórico o directo, cuesta mucho que se esfumen, pero me llama la atención y me choca que el sentido continúe siendo válido después de tantos años.

Eso solo tiene un sentido fundamental: La sociedad no está avanzando.

La gente no lucha por lo que realmente cree, simplemente se conforman en aceptar y seguir creencias que otra persona ha pensado y el conformismo es una de las fuertes enfermedades de este mundo. Son miles las frases que he escuchado y he dicho en conversaciones sobre este tema las que podría poner entre estas líneas. Una de ellas es que el peor enemigo para la clase alta es una clase media y baja culta. Que os parecería una respuesta que se oponga a ésta pero de una manera más delicada y complicada: El mejor amigo para la clase media y baja es una clase alta culta y humilde. Pero ¿para qué hacer caso de estas proposiciones sin sentido ahora mismo? Aquí está el problema.

SOMOS CONFORMISTAS, nos conformamos con lo que ocurre a nuestro alrededor y los que no lo hacen son la oveja negra; eso pasaba hace 5-6 años. Ahora mismo cada vez somos más ovejas negras en el rebaño desde el punto de vista de los que se creen los pastores del rebaño. No obstante, los pastores hijos de puta todavía tienen mucho poder sobre todas las ovejas y todavía hay muchas ovejas blancas que no luchan por sus bienes, que si les muerde el perro les da igual. Aunque lo peor de todo está en lo que llevan tiempo haciendo, solo que algunas aves que controlan el panorama han decidido ahora a transmitirlo a todas las ovejas del rebaño, el mensaje dice algo parecido a:
Desde hace un tiempo, toda esa lana que os quitaban diciendo que era para una mejora de vuestro hogar y vuestros vienes, solo os mostraban una pequeña parte, la otra se la quedaban ellos para abrigarse cuando llegase el duro invierno en qué se congelan las cuentas y el dinero en todo el mundo. Aquí no existía la historia de la cigarra y la hormiga, solamente existe la de los pastores poniendo la lana de las ovejas en los nidos de los buitres del dinero.

En resumidas cuentas, lo que comentaba antes, no hace falta que todos nos vayamos aferrando a unas ideas en concreto y regulándolas según nuestra manera de ser a un extremo u otro o a medio camino; lo que hace falta es que cada uno piense por si mismo que camino recorrer, aprender a esquivar las piedras y decida por si mismo como quiere caminarlo, pues lo único que nos queda para siempre en nuestra vida, como dijo un buen amigo mío, es la educación que hemos recibido y yo digo que también la manera en la que pensamos, caminamos y vivimos; aunque forma parte de nuestra educación, claro está...

… va siendo hora de inventar nuevas canciones...


dimecres, 1 de maig del 2013

Maig bonic i floral (sota l'ombra d'un faig)

Be, després de fer un dels millors mesos amb visites, espero que aquest mes de maig no us faci perdre el fil! Avui pujo un poema que intentarà canviar la visualització de que pel maig cada dia un raig.


Maig bonic i floral (sota l'ombra d'un faig)

Rajos de sol plens d'incerteses,
l'horitzó sembla una barrera en la primavera.
Ja ho diu la dita que qui riu del maig,
s'amagarà sota un faig.

I és que el sol tímid apareix de fons,
núvols vermells amenacen claredat,
no tant els negres, amb ganes de descarregar
tot allò que a l'abril els hi quedà.

I els camps ja són plens de flors i de violes,
tot són caminets de sorra fina i pedres,
on els peus descalços recorden la arena de mar
i la remor de les fulles, aquest cop ferma, recorda les onades.

Calma infinita, poderosa primavera.
Qui l'altera desespera, amb aquest cel tan blau,
amb els camps tan plens de colors,
amb el cant dels ocells vora els rius cabalosos.

I es que és inevitable perdre's un instant,
en algun d'aquests paisatges descrits anteriorment,
tan inevitable com la primavera agafa protagonisme
en una relació quàntica plena de canvis radicals.

Aigua i sol, combinació típica de maig.
Qui no enyora un maig sense pluja,
afectat pel canvi climàtic, amb fauna
i flora apunt d'extingir-se per sequedat?

Us ben garanteixo que sentir l'olor de terra mullada,
de la vegetació com creix amb l'aroma floral,
els ocells dirigint l'orquestra de la bonica primavera
i emplenant els camps de llampecs il·lustrats no té preu.

Ningú vol una primavera clara,
ningú vol un estiu avançat,
tothom somia riure's del maig
i amagar-se de la pluja sota l'ombra d'un faig.